SEO beter verzorgd in Nederland dan in België

 

Al langer leeft het idee dat Nederlandse webshops het goed doen op de Belgische markt, beter dan omgekeerd. Dat geldt niet alleen voor grote spelers zoals bol.com of Coolblue, ook voor kleinere webshops uit Nederland lijken beter te scoren in België dan vice versa. Objectief cijfermateriaal bevestigt dat dit klopt voor de huidige situatie, maar het is niet zeker dat Nederlandse webshops die voorsprong in de toekomst kunnen behouden.

Verschillen google.nl en google.be

Hoe doen .nl-, .be- en .com-websites het in google.nl vergeleken met in google.be? Een Belgisch internetservicebedrijf heeft dit onderzocht voor ongeveer 1.600.000 belangrijke commerciële keywords, die gebruikt worden bij zoekopdrachten in Google. Daaruit blijkt dat .nl-websites het niet alleen uitstekend doen in google.nl, maar ook een flink aandeel veroveren in google.be.

Nederland versus België

Voor de ongeveer 1.000.000 Nederlandstalige keywords die zijn gecheckt in google.nl, staan er in de top 10 80 procent .nl-domeinen, 12 procent .com-domeinen en 3 procent .be-domeinen. Voor de 600.000 Nederlandstalige keywords die zijn onderzocht in google.be, staan er in de top 10 48 procent .be-domeinen, 35 procent .nl-domeinen en 13 procent .com-domeinen.

Wereldindeling van Google

Het is verleidelijk om de verschillen toe te schrijven aan de manier waarop Google de wereld en het internet zo’n beetje indeelt. Eerst per taal – Engels, Nederlands, Frans, enzovoorts – en dan per lokaliteit – google.nl, google.be, enzovoorts. Daarbij heeft het grootste deel van een taalgebied een soort van natuurlijk overwicht op een kleiner deel in een andere lokaliteit. Overloop van .nl-websites naar het Nederlandstalige deel van google.be, van .fr-websites naar het Franstalige deel van google.be, enzovoorts.

Zoekmachineoptimalisatie

Maar belangrijker is dat eigenaren van Nederlandse websites en -webshops al langer en intensiever investeren in zoekmachineoptimalisatie dan die van Belgische webshops. Daardoor is de onderlinge concurrentie in google.nl heftiger, maar scoren die .nl-webshops ook beter in google.be. Het is maar de vraag of die voorsprong op lange termijn vol te houden is, want Belgische webshops zijn aan een inhaalbeweging bezig. Met efficiënte SEO moeten .be-webshops het normaal gezien even goed kunnen doen in google.nl als .nl-webshops in google.be.