Bron: telegraaf

 

 

AMSTERDAM –  Mobiele aanbieder KPN gebruikt de controversiële afluistertechniek Deep Packet Inspection (DPI) om precies in de gaten te houden wat mobiele internetters doen. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt de onthulling schokkend en roept abonnees op om aangifte tegen het bedrijf te doen. 

 

 

 

ANP

 

KPN handelt volgens de organisatie in strijd met de wet door het inzetten van DPI op zijn mobiele netwerk. Met DPI wordt niet alleen het soort data, maar ook de inhoud van de pakketjes geanalyseerd. “Het verbod op aftappen is opgenomen in het wetboek van strafrecht. Het is waarschijnlijk dat KPN hiermee strafbaar handelt. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom roept KPN-abonnees daarom op om aangifte te doen tegen KPN,” aldus een woordvoerster van BoF.

 

KPN lijkt vooral trots om de ‘eerste ter wereld’ te zijn die deze omstreden technologie toepast. “In ons netwerk kunnen we met Deep Packet Inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen, bevestigde Marco Visser, directeur Mobiel Nederland van KPN in de vraag- en antwoordsessie na afloop van de investeerdersbijeenkomst afgelopen dinsdag in Londen. “Dat wij bijvoorbeeld de penetratie van WhatsApp hebben kunnen meten, daarmee zijn we voor zover ik weet de allereerste operator ter wereld die deze mogelijkheid heeft gebouwd om te identificeren waar die streams heen gaan.”

 

KPN laat donderdag in een verklaring weten dat het bedrijf abonnees niet afluistert of dataverkeer inhoudelijk bekijkt door middel van DPI. “Deze indruk is ontstaan, maar deze is niet juist”, verdedigt het bedrijf zich. “KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. We kijken niet naar de inhoud van berichten.” De telecomaanbieder zegt momenteel te onderzoeken of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.

 

BoF deelt elk jaar de Big Brother Award uit voor bedrijven of instellingen die een privacyblunder zijn begaan. “Hoewel we zelf de nominaties niet samenstellen, lijkt het erop dat KPN nu al een goede kanshebber is voor zo’n award”, stelt de woordvoerster van de organisatie.