Bron: Telegraaf

 

RIJSWIJK –  Internetbedrijf Google wil een deel van de bezwaren die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) tegen de zoekmachine had naar aanleiding van Google Street View van tafel krijgen. Het bedrijf stapt hierom naar de rechter. Dat bevestigde een woordvoerder van Google Nederland donderdag. 

Google stapt naar de rechter om de bezwaren van het CBP rond Street View van tafel te krijgen.

 

Bij het filmen en opslaan van de Nederlandse straten ten behoeve van Street View heeft de apparatuur van Google behalve de beelden ook gegevens over de WiFi-routers van de bewoners van die straten opgeslagen. Daarbij zijn twee soorten informatie op de harde schijven terechtgekomen vanaf niet beveiligde systemen: persoonlijke gegevens van de gebruikers en gegevens over de router zelf.

De persoonlijke gegevens heeft Google inmiddels verwijderd en het bedrijf heeft excuses aangeboden voor het opslaan daarvan. De routergegevens zijn volgens Google een ander verhaal. Het CBP oordeelde dat ook die weg moeten, omdat dit ook persoonlijke gegevens zouden zijn. Daar is Google het niet mee eens.

De routergegevens worden gebruikt voor plaatsbepaling van bijvoorbeeld smartphones die even hun gps kwijt zijn. “Graag herhalen wij onze boodschap dat Google personen niet kan en ook niet wil identificeren op basis van netwerknamen”, aldus Google in een verklaring.

Medio april gaf het CBP Google drie maanden de tijd om aan de bezwaren tegemoet te komen op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag als daar geen gehoor aan wordt gegeven. In mei vorig jaar begon de waakhond over de persoonsgegevens een onderzoek naar Google.