Bestellen via internet wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds vaker goederen en diensten online. In 2015 kocht 71 procent van de Nederlanders online. Hiermee behoort Nederland tot de top vijf binnen de Europese Unie. Per aankoop wordt meestal 100 tot 500 euro uitgegeven. Dit meldt CBS.
Ruim zeven op de tien Nederlanders kochten in 2015 iets online. Dit aantal is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Ook in de rest van de EU zijn steeds meer 16- tot 75-jarigen online gaan shoppen. In 2005 was een kwart van de Europeanen een e-shopper, nu is dat ruim de helft.In het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland kopen meer mensen producten of diensten online dan in Nederland. In Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije en Litouwen wordt aanzienlijk minder online gewinkeld. In deze landen zijn mensen ook minder vaak online.

Dit beeld geldt voor de meeste landen binnen de Europese Unie. Luxemburg is een uitzondering: bijna 90 procent van de online shoppers daar bestelt goederen of diensten uit andere EU-landen. Daarentegen kopen relatief weinig Luxemburgers bij webwinkels in eigen land (28 procent).De Europese Commissie heeft onderzocht wat redenen zijn om niet bij een buitenlandse webwinkel te kopen. Een deel van de webwinkels accepteert geen buitenlandse kopers, daarnaast zijn er problemen met bezorging en is er vaak geen vertrouwen in een buitenlandse webwinkel.

Bedrag internetaankopen vaak tussen 100 en 500 euro. Van de Nederlandse internetshoppers geeft 40 procent 100 tot 500 euro uit per aankoop. Dit komt overeen met de uitgaven van de gemiddelde Europeaan die online winkelt. Binnen de EU wordt door internetshoppers minder vaak grotere bedragen uitgegeven. E-shoppers uit het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg geven vaker grote bedragen uit van duizend euro of meer. Nederlanders doen wat minder vaak grote aankopen via internet.